Пишещи приятели,

След Китен 2011Велинград 2012Велинград 2013, Китен 2013Велинград 2014, Слънчев бряг 2014 и Велинград 2015, серията писателски работилници продължава. Този път наш домакин ще бъде съвсем новата творческа къща „Петрохан“, в близост до Клисурския манастир и връх Ком.

Какво ще съдържа работилницата?

В нея ще си помагаме да:

  • си изясним какво искаме да кажем;
  • открием как да го изразим най-въздействащо;
  • развием уменията си с конкретни задачи;
  • обсъждаме плодотворно текстовете си с други хора;
  • редактираме художествени текстове, свои и чужди.

Заниманията ще продължат 6 дни, по 3 астрономически (4 учебни) часа на ден, плюс индивидуални обсъждания. Освен практическата работа по редакция на ваши текстове, този път на фокус ще бъдат:

  • „Съживяване“ на художествените герои: как да ги направим по-истински и по-готини, даже ако са от лошите (надграждане и развитие на героите и как да ги проверим сами за достоверност и последователност).
  • Средностатистическият читател: инструментариум за самопроверка на текста и неговото приемане от различните целеви групи (сечение на читателската публика по полов и възрастов признак); що е то симулиран „професионален читател“ и как се формира мнението на такъв инструмент – как да поднесем произведението си така, че да го харесат в издателството.

За кого е удачна тя?

За всеки, който:

  • обича да пише и иска да развива уменията си;
  • се вълнува от другите страни на книгоиздаването, например разгласата и разпространението на готовата книга, хартиена или електронна. (Препоръчваме ви да преслушате записите от Китен 2011; много от въпросите ви навярно ще открият отговорите си там.)

Кой ще я води?

Водещите Елена Павлова (известна и като Върджил Дриймънд, Лейни Кинг, Илайджа Джауит, …) и Калин M. Ненов имат опит като автори на проза, поезия и есеистика, участници в съавторства, преводачи, редактори и коректори, членове на конкурсни журита, издатели и разпространители.

(more…)Приятели (:

За да отпразнува 22 април, Ден на Земята, поредица „Човешката библиотека“ се разлиства с нова книга:

Зелени разкази (ама наистина)

корица на „Зелени разкази (ама _наистина_)

корица на „Зелени разкази (ама _наистина_)

(more…)Приятели (:

Представяме ви резултатите от първите Национални фантастични награди.

И преди да стигнем до интересната част ;), искам още веднъж лично да благодаря на всички, които допринесоха за сбъдването на тези награди – с време, сили, мисли, съпричастност… и дори пари, за да покрием разходите за изпращане на наш официален делегат на предстоящия Еврокон: Атанас Славов.

В организацията на тазгодишните Национални фантастични награди участвахме:

Най-активни бяхме аз (Калин Ненов), Кристиана Тошева, Петър Атанасов, Валентин Иванов, Адриан Димитров и Александър Торофиев; а се включваха да ни помагат Петър Тушков, Георги Пенчев, Александър Карапанчев, Елена Павлова и Ангел Славчев. В разгласата пък сме участвали всички. :)

С пари за командироването на официален български делегат на Еврокон 2015 до момента се включихме: клуб „Светлини сред сенките“, Георги Пенчев и екипът на Shadowdance, Кристиана Тошева, Адриана Пенчева, Александър Торофиев, Калин Ненов, Христина Димитрова и други дарители, които пожелаха анонимност.

А сега: ето ги…

(more…)Приятели (:

„Последният еднорог“ (The Last Unicorn) е книгата, която вдъхна живот на поредица „Човешката библиотека“. Също като рога на еднорогата, тя сияеше със седефената си светлина и в най-дълбоките тъми, през които сме газили. Напомняше ни, че великите герои се нуждаят от велика скръб, иначе половината им величие остава незабелязано. Усмихваше се, че не можем да сътворим истинска магия, ако жертваме нечий чужд дроб – трябва да изтръгнем собствения си и да не чакаме да си го получим пак…

Сега, девет години по-късно, ви представяме новото ѝ издание: с още по-сресан текст, още повече илюстрации (от този Копнеж) и първи електронен вариант – без дигитални защити и с одобрението на автора, Питър С. Бийгъл. :)

„Последният еднорог“ – Питър С. Бийгъл

корица на „Последният еднорог“

(more…)Приятели (:

Какви промени ни очакват през 2015-а?

Представяме ви електронното издание на осемнадесетата книга в поредица „Човешката библиотека“:

Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна

корица на „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“

(more…)Градски куест „Обичам София“

city-quest-2015
Дори и да мислите, че сте наясно със софийските потайности, може да научите за интересни места от уникалния градски куест „Обичам София“, който се организира този уикенд от сдружение „Професионален форум за образованието“, Фентъзи ЛАРП център и други партньори.

Какво представлява състезанието:

„Обичам София“ е състезание тип куест, в което участниците, обединени в отбори по 4 човека, преминават определен маршрут, решавайки различни загадки и предизвикателства, свързани с историята, съвремието и културата на София. Състезанието е за скорост, но важна част от крайната оценка на представянето на отборите съставляват и съобразителността и логическото мислене, проявени от участниците. За всички отбори ще има и награди, като за победителите наградите са по-големи.

(more…)Приятели (:

„Зелени разкази (ама наистина)“ е следващото издание в поредица „Човешката библиотека“. Антологията събира текстове, които ни вдъхновяват да се замислим за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството. И може би дори да се задействаме, за да я заздравим.

Вече ви представихме предложенията, които получихме в Копнежа за корица. По-долу ще видите кои от тях По-желахме. :)

Ще видите и нов откъс от антологията. Този път съм избрал глас, който ще ви разсмее. И мимоходом, полекичка, без да ви се натрапва… Не, няма да го издам. Не ща да ви се натрапвам. 😀

Освен за да напомня: до 1820 април може да ни помогнете, като ни пишете (на poslednorog маймунка gmail точка com) дали искате:

– хартиени бройки от антологията и колко – така ще преценим хартиения тираж;

– да ви включим в По-желалите – читателите, които вярват, че книгата заслужава да излезе. За целта ни трябват двете ви имена.

Разцъфващо четене!

(more…)Приятели (:

„Зелени разкази (ама наистина)“ е следващото издание в поредица „Човешката библиотека“. Антологията събира текстове, които ни вдъхновяват да се замислим за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството. И може би дори да се задействаме, за да я заздравим.

По-долу ви предлагам нов откъс от „Зелени разкази (ама наистина)“. Негов автор е Дейвид Брин, чиято поредица за Ъплифта лично за мен беше първата среща с екосистемно мислене в космически мащаби – и ме тласна сам да мисля по-обхватно и отговорно. „Справедливост“ е част от романа Earth, която може да се чете самостоятелно. Препоръчвам ви горещо целия роман… а някой ден дори ще си публикувам осемте страници записки защо. 😉

Напомням: до 18 април може да ни помогнете, като ни пишете (на poslednorog маймунка gmail точка com) дали искате:

– хартиени бройки от антологията и колко – така ще преценим хартиения тираж;

– да ви включим в По-желалите – читателите, които вярват, че книгата заслужава да излезе. За целта ни трябват двете ви имена.

Раззеленяващо четене!

~

из „Справедливост“

Дейвид Брин
Превод: Елица Баховска
Редакция: Калин М. Ненов

 

Докато отрядът скачаше от камиона и се подреждаше зад ефрейтор Ву, Роланд опипваше пластмасовия приклад на пушката си. Устата му беше пресъхнала, а ушите му още пищяха от алармата, която ги беше изтръгнала от изтощена дрямка само преди час.

Кой би си представил, че ще ги повикат на истински набег? Това определено нарушаваше рутината на Основното обучение – безсмислено тичане из плаца, стоене мирно, докато сержанти крещят обиди, викане на „Да, сър!“ и после още тичане до откат. Разбира се, записите, с които подготвяха новобранците, обясняваха защо е всичко това.

„… Новите попълнения трябва да преминат през интензивно стресово обучение, за да се откъснат от цивилните си порядки и да възприемат поведенчески модели за военна служба. Правата им не са потъпкани, а само доброволно подтиснати, за да се развият дисциплина, координация, хигиена и други ползотворни умения.“

Само доброволци, които разбираха това и писмено се отказваха от правата си, се присъединяваха към Мироопазващите сили, така че Роланд беше знаел какво да очаква. Изненада го това, че изобщо го приеха, въпреки посредствените му оценки в училище. Може би, мислеше си, тестовете на Мироопазващите в крайна сметка не бяха непогрешими. Или пък бяха разкрили нещо за Роланд, което така и не бе видяло бял свят у дома в Индиана.

„Със сигурност не е интелигентност. И не съм водач. Никога не съм искал да бъда.“

В свободните си моменти (цели три, откакто бе пристигнал в Тайван за обучението) Роланд си блъскаше главата над въпроса и накрая реши, че всъщност хич не го засяга. Щом офицерите знаеха какво правят, това му стигаше.

И все пак такова повикване на сурови попълнения за нощна мисия не му вдъхваше доверие.

„От каква полза ще са новобранци като нас в бойна операция? Няма ли само да се пречкаме?“ (more…)

Next Page »