На вашето внимание обновена книга на Светлини сред сенките, която може да участва във форум за родителството, понеже дълбоко засяга тази тема 🙂 То коя ли тяхна книга не го прави, след като са младежи.

„Монетата е първа част от трилогията „Аурелон – вечният баланс. Появи се през 2007 година, а наново – в края на 2015 година. В този роман ставаме свидетели как хем изведнъж, хем постепенно се ражда един родител. И още приятели, защото не може да се игнорира „щрих от един по-добър свят“ (стр. 28).

Обърна се назад и погледна към свитото на кълбо елфче, което се бе смълчало и най-вероятно спеше. (стр. 52) Една запетайка хлапенце е! (стр. 54)

Беше толкова мъничко, че едва го усещаше, докато го носеше, и все пак бе оцеляло на улицата. (стр. 51)  –  Т.е. малко, колкото изпосталяло прилепченце ;),  ама здравичко и без паразити.

Книгите на Светлинките замаскирано засягат всякакви проблеми, които ги/ни вълнуват.

Не е тайна, че политиците ни контролират. Корупцията е нещо обичайно. Не само в Солнрихт, тук е претъпкано с престъпни паладини [служители на реда], но по цял Аурелион е така. Хората са най­-алчни за власт… Вроден талант им е да я търсят. (стр. 170)

Оказа се, че двамата имат сходни съдби. Бяха загубили родителите си в най­голямата катастрофа на летището на Солнрихт, предизвикана от атентатор. (стр. 122)

Малко школари приемаха образованието си сериозно. Повечето учеха по задължение или за да си намерят причина да останат безгрижни още някоя и друга година. (стр. 174)

Кой от тях знае защо изчезва магията? Не мислят, че скоро Солнрихт няма да намира място, където да изхвърля боклуците си. Невъзможно е да се унищожи толкова боклук без първокласна магия. (стр. 42) – Този откъс намеква и за мотото на новите издания на трилогията: „Къде ще бъдеш, когато магията изчезне?“.

На стр. 38 откриваме ключа към смесения жанр на „Монетата“ (и на „Аурелион“ като цяло): Но сега към труда на древния маг се бяха присъединили технологичните чудеса на новото време, които някъде прикриваха, а другаде усилваха магическата мощ.

От сайта на Светлинките можете да разгледате трейлъра към книгата и първите два епизода от мини сериала, който създадоха, за да разгласят своето творчество:

трейлър

еп. 1

еп. 2

Заповядайте няколко замислящи/забавни откъса, открехващи определени детайли в не особено хронологичен ред.

Тук можете да се гмурнете в по-задълбочени представяния, вдъхновени от първото издание на книгата.

Наскоро втората част на трилогията, „Храмът“, също излезе в ново издание. Разполагаме и с нея 🙂

Материали от първото издание (2011) ще намерите тук.

Третата част се очаква есента. Можете да надникнете в пророчеството.

Междувременно събрахме екип, с чийто труд на бял свят се появи демото на Aurelion: the Visual Novel. Тази чудесия е тясно свързана с книгите-игри. Нещо ново за разцъкване и ограмотяване по английски :}

И не, трилогията не е предназначена за изцяло детска аудитория 🙂
Нито преди, когато авторите са били „малки”, нито сега, когато я обновяват и дописват с опризмен поглед към реалността.

~

Ако някой от вас желае да представи настоящите две книги, включете се, за да сглобим пъзела 🙂
Също така средствата от продажбите на първите две части ще се използват за издаването на третата.

Предлагаме „Монетата“ за 8,50 лв., а „Храмът“ – за 9,50 лв.

Можете да ги поръчате както сме посочили тук.

PS: На 2 септември 2016 г. Светлинките стават на… ТРИНАЙСЕТ (13) години! Това е една достолепна творческа възраст, а броят дружно написани и илюстрирани книги на клуба, включително очакваната трета част на „Аурелион“ :)) + съвместни издания (не с нас ;)), като пътеводител на Казанлък и изцяло детския екологичен алманах „Зелено лято“, достига 15.
По този повод относно отминалия 31 юли очакваме Джоан Роулинг и особено Хари Потър да не се ослушват, а да почерпят 😉 с по една шоколадова жаба! Едната ще бъде изядена, а другата ще бъде внимателно наблюдавана как вятърът я отвява от прозореца на Hogwarts Express 5972.

 

 Скъпи лятно и морно четящи,

Нека известим, че просъществува ново и забележително четиво, илюстрирано изцяло от своя автор Християн Трифонов 🙂

„Черният куфар“ е повест, която усмихва широко още преди да е свършила първата страница.
В началото и на моменти някои особености на героите напомнят за Том С. и Хъкълбери Ф. Има дори „пазарлък“ и психологизъм при ограда, но обектът не е самата тя. И като цяло, психологизмът не е само при оградата 😉 Също така… е комично натоварен 🙂

Разказвачът се вглежда в детайли от движенията – понякога проследява ръка, претърсваща джоб, друг път крака, насочващи се конкретно нанякъде. И всичко това обогатява погледа върху вътрешния живот на героите – виждаме колебание, смущение, паника, решителност. Именно по тези знаци се ориентира главният герой Джери.

(Тук малко да си припомним какво сме учили по литература преди седми клас и какво се предполага, че си спомнят студентите по филология, включително на стари години: ако на моменти претърсващата ръка е като самостоятелна и жива, то всъщност това може да е метонимия (или по-точно синекдоха?), а краката, и особено зелените ботуши, сами тръгват в определена посока.)

Олицетворен е и ходът на небесните тела. Конкретността в някои техни дейности също не убягва на повествованието – например как точно пада нощта, луната какво прави и по какъв начин.

Ако трябва да побългарим чешката дума за „приключенски“ – добродружни – това е история за добро и за приятели :))) И за задружност, когато е необходима. Макар че повечето действия са еднолични и в ума си ги обхваща един човек.

Това е история без GSM-и! (Звучи като „вафла без Е-та“ :D, щото е от село.) Единственият може би се намира на една от илюстрациите – пристегнат от колана на… „невероятен звяр“ 😉

~

Разполагаме с бройки от книжката. Цената e 7 лв. Можете да поръчате при нас по описания начин.

Приятно четене 🙂 и се надяваме, като откриете свои неща в историята, да ни споделите впечатленията си.

PS: Можете да прочетете разказа „Единак“ на Християн Трифонов в нашата антология „Зелени разкази (ама наистина)“.

 Приятели (:

Национални фантастични награди

Резултатите от вторите Национални фантастични награди ви чакат…

(more…)Приятели (:

Миналата година на 22 април поредица „Човешката библиотека“ специално се разлисти с нова електронна книга, а тази година отпразнувахме Деня на Земята с хартиено-рециклирана! 🙂

Зелени разкази (ама наистина)

корица на „Зелени разкази (ама _наистина_)

(more…)Приятели (:

Представяме ви двайсет и втората книга в поредица „Човешката библиотека“… и малката сестричка на „За спасяването на света“. 😉 Тя представя авторите, отличени от Човешката библиотека в Копнежа за растящо творчество през 2015-а.

Как спасяваме света

корица на „Как спасяваме света“

корица на „Как спасяваме света“

(more…)До 8 юли в Goodreads тече giveaway (томбола) за три бройки от „Зелени разкази (ама наистина)“. Ако още ги нямате (и имате регистрация в Goodreads), включете се:

Goodreads Book Giveaway

Зелени разкази (ама _наистина_) by David Brin

Зелени разкази (ама _наистина_)

by David Brin

Giveaway ends July 08, 2016.

See the giveaway details
at Goodreads.

Enter Giveaway

Или ги поискайте направо от нас. 😉Пишещи приятели,

След Китен 2011Велинград 2012Велинград 2013Китен 2013Велинград 2014Слънчев бряг 2014, Велинград 2015, Мелник 2015 и Редактилниците в София 2016 (първа и втора), серията писателски работилници продължава. Завръщаме се в Слънчев бряг, с обещание за писане и плацикане. (По традиция, писането преобладава. 😉 )

Какво ще съдържа работилницата?

В нея ще си помагаме да:

  • си изясним какво искаме да кажем;
  • открием как да го изразим най-въздействащо;
  • развием уменията си с конкретни задачи;
  • обсъждаме плодотворно текстовете си с други хора;
  • редактираме художествени текстове, свои и чужди.

Заниманията ще продължат 6 дни, общо 22 (астрономически) часа, плюс индивидуални обсъждания. Освен практическата работа по редакция на ваши текстове, този път на фокус ще бъдат:

  • Как се прави къс разказ? Какви елементи в какви минимални (и максимални) обеми е разумно да напъхаме? Какво изискват дългите произведения: от пистолета в пръстен до ракетомета в текстов вариант.
  • Архетипните образи, клишетата и тропите: смислово надграждане на текст с минимум усилия, за сметка на „вградените“ в читателите очаквания.

За кого е удачна тя?

За всеки, който:

  • обича да пише и иска да развива уменията си;
  • се вълнува от другите страни на книгоиздаването, например разгласата и разпространението на готовата книга, хартиена или електронна, в България или в чужбина. (Препоръчваме ви да преслушате записите от Китен 2011; много от въпросите ви навярно ще открият отговорите си там.)

Кой ще я води?

Водещите Елена Павлова (известна и като Върджил Дриймънд, Лейни Кинг, Илайджа Джауит, …) и Калин M. Ненов имат опит като автори на проза, поезия и есеистика, участници в съавторства, преводачи, редактори и коректори, членове на конкурсни журита, издатели и разпространители.

(more…)

Next Page »